Последствията от епидемията с COVID-19 могат да потопят икономиката на Китай за първи

...
Последствията от епидемията с COVID-19 могат да потопят икономиката на Китай за първи
Коментари Харесай

Китай може да претърпи исторически икономически упадък

Последствията от епидемията с COVID-19 могат да потопят стопанската система на Китай за първи път от 70-те години на XX век, заяви CNN.

Икономическата интензивност внезапно понижа през целия февруари, до момента в който голям брой компании се опитваха по всякакъв начин да възстановят активността си и се опитваха да наемат служащи до момента в който активността им е прекъсната.

" Китайската стопанска система в действителност е в неприятен миг ", съобщи Кит Джукс, пълководец в Societe Generale.

Фабриките в страната също записаха най-лошия си месец през февруари, съгласно данни на държавното управление и Caixin, откакто фирмите бяха изправени пред продължителни интервали с прекъсната активност, с цел да избегнат разгръщане на епидемията от вируса.

" Избухването на вируса сложи държавното управление в сложна обстановка ", споделя Реймънд Йюнг, основен икономист за Greater China в ANZ. " От една страна, политиката за блокиране е най-ефективният метод за ограничение на разпространяването на вируса. От друга страна, здравните ограничения затрудняват икономическата интензивност. "

Мрачната картина, обрисувана от данните, е подсилена от доказателства, идващи от огромни компании. Най-голямата международна пивоварна ABInBev (BUD) съобщи, че е изгубила 285 милиона $ доходи през януари и февруари в Китай, до момента в който производителят на iPhone Foxconn заяви във вторник, че не чака производството да се върне към естественото си равнище до края на март.

Въздействието може да бъде мощно травматично за икономическия напредък на Китай през това тримесечие. Китайският икономист на Macquarie Group Лари Ху допусна, че страната може да бъде в положение на исторически стопански крах.

Според него растежът за първото тримесечие може да се свие надалеч под прогнозите и да спадне с 6% по отношение на четвъртото тримесечие на 2019 година " Възможно е даже държавното управление да регистрира негативен напредък за [първото тримесечие], за първи път от края на културната гражданска война ", добави той.

Китайската стопанска система се сви с 1,6% през 1976 година, когато гибелта на водача на Комунистическата партия Мао Цзедун завърши десетилетия на дълъг интервал на обществено и политическо разтърсване в страната. Оттогава Китай процъфтява, нараствайки със междинен годишен ритъм от 9,4% сред 1978 и 2018 година, защото предприе серия от стопански промени.

Ху написа, че Китай евентуално ще предприеме повече политически ограничения за подкрепяне на стопанската система, само че добави, че е рано да чакаме огромен тласък от Пекин.

Икономистите на UBS също подозират, че китайската стопанска система се е свила сензитивно през януари и февруари.

Последните данни сочат, че напъните на Пекин за увеличение на заетостта тази година са в заплаха. Секторът на услугите в Китай съставлява към 360 милиона работни места и съставлява 46% от пазара на труда, което го прави най-големият източник на претовареност в страната. Китайският министър председател Ли Къцян съобщи предишния месец, че чиновниците " деликатно следят казуса със заетостта и ще се опитат да предотвратят всеобщите съкращения ".

Той означи също, че стабилизирането на заетостта е главната задача на държавното управление и сложи специфичен акцент върху новите приключили обучение и служащи мигранти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР